Samoplačniški ultrazvok v Ljubljani | Ultralab logo Meni

Nevroznanstvenica o možganih v menopavzi

1.7.2024

Nevroznanstvenica o možganih v menopavzi

Dr. Lisa Mosconi, profesorica nevroznanosti preučuje vpliv hormonskih sprememb na možgane žensk, še posebej v obdobju menopavze.

 

Dr. Lisa Mosconi o vzdrževanju kognitivnega zdravja v menopavzi

Dr. Lisa Mosconi, je izredna profesorica nevroznanosti na področju nevrologije in radiologije ter direktorica programa za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni na Weill Cornell Medicine NewYork-Presbyterian Hospital. Njeno delo vključuje preučevanje vpliva hormonskih sprememb na možgane žensk, še posebej v obdobju menopavze. Tukaj je nekaj ključnih izsledkov njenih raziskav:

Hormoni in možgani: Dr. Mosconi je odkrila, da estrogen igra ključno vlogo pri zdravju možganov. Med menopavzo, ko raven estrogena upade, se poveča tveganje za kognitivni upad in nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Metabolizem možganov: Raziskave kažejo, da menopavza vpliva na metabolizem možganov. Zmanjšanje estrogena lahko povzroči upad porabe glukoze v možganih, kar je pomembno za njihovo optimalno delovanje. Ta sprememba v metabolizmu je lahko zgodnji pokazatelj morebitnega razvoja Alzheimerjeve bolezni.

Slika 1: PET sken na levi kaže možgansko aktivnost (npr. metabolizem) pri ženskah pred menopavzo; sken na desni prikazuje možgansko aktivnost pri ženski po menopavzi

Slika 1: PET sken na levi kaže možgansko aktivnost (npr. metabolizem) pri ženskah pred menopavzo; sken na desni prikazuje možgansko aktivnost pri ženski po menopavzi

Preprečevanje kognitivnega upada: Dr. Mosconi poudarja pomen zdravega življenjskega sloga, ki vključuje pravilno prehrano, telesno aktivnost, obvladovanje stresa in zadosten spanec, kot način za zmanjšanje tveganja za kognitivni upad med in po menopavzi. Priporoča dieto, bogato z antioksidanti, zdravimi maščobami in nizko vsebnostjo sladkorja.

Vloga nadomestne hormonske terapije (NHT): Njene raziskave kažejo, da lahko pravočasno in pravilno uporabljena nadomestna hormonska terapija (NHT) pomaga pri ohranjanju zdravja možganov in zmanjšanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen.

Poudarja, da so bili zgodnji zaključki o tveganjih NHT, kot je študija Women's Health Initiative (WHI) iz leta 2002, napačno interpretirani in posplošeni. Ta študija je pokazala povečano tveganje za bolezni srca, možgansko kap in raka na dojkah pri ženskah, ki so uporabljale kombinirano NHT. Vendar so bile ženske v študiji starejše in so začele z NHT več let po menopavzi.

Pomemeben je čas začetka HNT ključnega pomena. Njene raziskave kažejo, da začetek HNT kmalu po začetku menopavze, v tako imenovanem "kritičnem oknu" nekaj let po menopavzi, lahko pomaga ublažiti kognitivne simptome in zmanjšati tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Kasnejši začetek HNT morda ne prinaša enakih koristi

Indikatorji v možganih: Dr. Mosconi uporablja napredne tehnike slikanja možganov, kot je PET (pozitronska emisijska tomografija), za preučevanje sprememb v možganih med menopavzo. Njene študije so pokazale, da se nekatere spremembe v možganih žensk v menopavzi lahko zgodijo tudi do deset let pred pojavom simptomov Alzheimerjeve bolezni.

Sredozemska prehrana

Slika 2: Primerjava možganov pri različnih dietah. Rdeče puščice kažejo atrofije, ki nastanejo zaradi nezdrave prehrane

Slika 2: Primerjava možganov pri različnih dietah. Rdeče puščice kažejo atrofije, ki nastanejo zaradi nezdrave prehrane

V svoji knjigi "The XX Brain: The Groundbreaking Science Empowering Women to Maximize Cognitive Health and Prevent Alzheimer's Disease" govori tudi o pomembnosti prehrane za zdravje možganov, zlasti za ženske v menopavzi in po njej. Priporoča prehrano, ki temelji na znanstvenih dokazih o vplivu prehrane na kognitivno zdravje in zmanjšanje tveganja za nevrodegenerativne bolezni. Tukaj je povzetek njenih prehranskih priporočil:

Najboljša izbira je sredozemska prehrana, ki je bogata z antioksidanti, zdravimi maščobami in hranili, ki so ključni za zdravje možganov. To prehrano že kar dobro poznamo. Na jedilnik moramo dati sadje in zelenjavo. polnozrnate žitarice zdrave nenasičene maščobe zlasti omega-3 maščobne kisline. Velik pomen daje stročnicam v prehrani, saj so odličen vir rastlinskih beljakovin in vlaknin, ki pomagajo uravnavati krvni sladkor in zagotavljajo dolgotrajno energijo. Uživati  je priporočljivo oreščke in semena ter fermentirane mlečne izdelke.

Ženskam posebej  priporoča hrano bogato s fitoestrogeni. To so naravni rastlinski estrogeni, ki pomagajo uravnavati hormonsko ravnovesje (sojini izdelki, lanena semena in stročnice) ter živila, bogata z antioksidanti.

Negativen vpliv pa ima sladkor in rafinirani ogljikovi hidrati, trans maščobe in nasičene maščobe: Te maščobe lahko povečajo tveganje za bolezni srca in možgansko kap ter negativno vplivajo na kognitivno funkcijo, zato se je treba izogibati predelanim in ocvrtim živilom, margarinam in predelanim prigrizkom.

Poleg prehrane so je potrebna redna telesna vadba, obvladovanje stresa in zadostno spanje, ki so ključni za ohranjanje kognitivnega zdravja. Priporoča vključitev aktivnosti, ki spodbujajo možgane, kot so branje, učenje novih spretnosti in socialna interakcija. Pomembni so tudi redni preventivni zdravniški pregledi.

Personaliziran pristop k zdravju

Dr. Mosconi zagovarja personaliziran pristop k zdravju žensk, zlasti glede nadomestne hormonske terapije in prehrane. Priporoča, da ženske tesno sodelujejo z zdravstvenimi strokovnjaki, da bi razvile načrt, ki ustreza njihovim specifičnim potrebam in tveganjem. To vključuje redno spremljanje hormonskih ravni, prilagajanje odmerkov NHT in izbiro najprimernejše oblike terapije.

Spletno naročanje in vprašanja

Za vsa vprašanja in naročanje smo na voljo po telefonu 041 347 444, po e-pošti info@ultralab.si ali enostavno izpolnite spodnji obrazec.

Ambulanta je samoplačniška - z napotnico lahko pridete, če imate z zavarovalnico Generali sklenjeno zavarovanje specialisti ali Paket Športnik.

Vnesite vaše Ime
Vnesite datum rojstva
Vnesite veljaven e-poštni naslov
Vnesite vaš naslov
Vnesite vašo kontaktno številko
Vnesite vaše sporočilo

Obrazec je namenjen zgolj naročilu na pregled ter določitvi termina, zato prosimo, da v polje, namenjeno za sporočilo ne vpisujete podatkov o zdravstvenih težavah oz. preteklih diagnozah. V primeru, da se na vaše naročilo ne odzovemo v roku treh delovnih dni od trenutka posredovanja sporočila, prosimo, da za prost termin uporabite kontaktno telefonsko številko oz. e-poštni naslov.

63680

Vnesite naključno številko