Samoplačniški ultrazvok v Ljubljani | Ultralab logo Meni
Fetalni UZ srca

Fetalni UZ srca

Pri fetalnem ultrazvoku srca s pomočjo ultrazvočnih valov pregledamo srce nerojenega otroka. Za pregled uporabljamo sondo, ki oddaja ultrazvočne valove, ne rentgenskega žarčenja, zato pregled ne predstavlja nobenega tveganja za plod. Pregled je povsem neboleč.

S preiskavo lahko vidimo srčne strukture in opazujemo funkcijo srca otroka. Preiskavo običajno opravimo v drugem trimesečju, med 18 in 24 tednom nosečnosti. Ultrazvočna sonda oddaja valove, ki se odbijajo od plodovega srca. Aparat analizira odbite valove in ustvari sliko srca (ehokardiogram), s pomočjo katere lahko ocenimo razvoj otrokovega srca in njegovo delovanje. Z uporabo barvnega doplerja prikažemo tudi pretoke krvi.

Kdaj je fetalni ultrazvok potreben?

Fetalnega ultrazvoka ne potrebujejo vse nosečnice. Običajno že vaš ginekolog opravi osnovni pregled plodovega srca. V kolikor pa bo vaš ginekolog zaznal nepravilnosti v strukturi srca ali v srčnem utripu vas lahko napoti na nadaljnje preiskave.

Na test pa vas običajno napotijo tudi v primeru, če:

  • imate v družini prirojene srčne napake,
  • že imate otroka s prirojeno srčno napako,
  • ima vaš otrok povečano tveganje za prirojeno srčno napako,
  • ste med nosečnostjo uživali alkohol,
  • ste bili med nosečnostjo izpostavljeni zdravilom in substancam, ki povzročajo prirojene srčne napake,
  • imate sami bolezen, kot so: sladkorna bolezen, sistemski lupus eritematosus, fenilketonurijo ali
  • ste v času nosečnosti preboleli okužbo z virusi, ki lahko povzročijo okvare srca pri plodu.

Fetalni ultrazvok srca opravi pediatrični kardiolog.

 


 

Fetalni UZ srca
Z ultrazvočnim pregledom lahko ugotovimo:
  • morebitno prisotnost večjih srčnih napak, ki bi lahko vplivale na razvoj otroka
  • nekatere motnje srčnega ritma
  • pretoke krvi
Priprava na pregled

Za pregled ni potrebna nikakršna priprava. Preiskava traja od 30 minut do 1 ure. Če boste s seboj pripeljali manjšega otroka, je priporočljivo, da vaju spremlja odrasla oseba.

Potek preiskave

Potek preiskave

Fetalni ultrazvok srca opravimo s pregledom preko trebušne stene. Med preiskavo boste ležali na postelji. S pomočjo ultrazvočne sonde bomo pregledali srce otroka, in sicer tako, da bomo na sondo in vaš trebuh nanesli gel, s katerim ustvarimo boljši kontakt med kožo in sondo ter na ta način zagotovimo boljši prenos ultrazvočnih valov in kvalitetnejšo sliko otrokovega srca.
 
Rezultati pregleda
Normalen izvid pomeni, da pri preiskavi nismo ugotovili motenj srčnega ritma ali pomembnih anomalij srca. Zavedati se morate, da z omenjeno preiskavo ni mogoče ugotoviti vseh anomalij srca. Nekatere spremembe so lahko v času nosečnosti še normalne. Nekatere manjše defekte lahko opazimo šele po rojstvu, saj ima otrok drugačen krvni obtok kot fetus. V kolikor zdravnik posumi na napako ali pa srca ne more natančno pregledati, vas lahko naroči na ponovni pregled.

Če kardiolog najde napako na srcu ali motnjo srčnega ritma vas bo napotil na nadaljnje teste in preiskave na Ginekološko kliniko.
 
Zakaj je preiskava pomembna?
Normalen izvid preiskave vas pomiri predvsem v primerih, ko veste, da ste bili izpostavljeni dejavnikom, ki lahko vplivajo na razvoj otrokovega srca.

Nenormalen izvid fetalnega ehokardiograma je lahko strašljiv, zlasti kadar ni jasen ali pa potrebujete še dodatne preiskave. Vendar pa lahko v primeru, ko veste, kaj je narobe, lažje načrtujete in se pripravite na otrokovo rojstvo. S pravočasnim odkritjem morebitnih motenj omogočite tudi, da je zdravniška ekipa bolj pozorna in je vaš otrok nemudoma po rojstvu deležen posebne oskrbe. V takih primerih vas preko vašega ginekologa lahko tudi napotimo na nadaljnje spremljanje in vodenje nosečnosti na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

Spletno naročanje in vprašanja

Za vsa vprašanja in naročanje smo na voljo po telefonu 041 347 444, po e-pošti info@ultralab.si ali enostavno izpolnite spodnji obrazec.

Ambulanta je samoplačniška - z napotnico lahko pridete, če imate z zavarovalnico Generali sklenjeno zavarovanje specialisti ali Paket Športnik.

Vnesite vaše Ime
Vnesite datum rojstva
Vnesite veljaven e-poštni naslov
Vnesite vaš naslov
Vnesite vašo kontaktno številko
Vnesite vaše sporočilo

Obrazec je namenjen zgolj naročilu na pregled ter določitvi termina, zato prosimo, da v polje, namenjeno za sporočilo ne vpisujete podatkov o zdravstvenih težavah oz. preteklih diagnozah. V primeru, da se na vaše naročilo ne odzovemo v roku treh delovnih dni od trenutka posredovanja sporočila, prosimo, da za prost termin uporabite kontaktno telefonsko številko oz. e-poštni naslov.

27283

Vnesite naključno številko