Samoplačniški ultrazvok v Ljubljani | Ultralab logo Meni

Spanje - premalo izkoriščena supermoč

3.7.2024

Spanje - premalo izkoriščena supermoč

Matthew Walker je s svojimi raziskavami prinesel globlje razumevanje ključne vloge spanja v našem življenju. Njegova dela poudarjajo, kako spanje vpliva na naše čustveno in fizično zdravje, kognitivne funkcije, ustvarjalnost, športno zmogljivost in celo na tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni.

 

Matthew Walker, britanski nevroznanstvenik in profesor na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley, je eden izmed vodilnih strokovnjakov na področju raziskav spanja. Njegova knjiga "Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams" (Zakaj spimo: Odklepanje moči spanja in sanj) je postala svetovna uspešnica in pritegnila pozornost javnosti ter znanstvenikov. Walkerjevi izsledki poudarjajo ključno vlogo spanja za naše zdravje, kognitivne funkcije in splošno dobro počutje.

Pomen spanja za fizično zdravje

Eden izmed ključnih izsledkov Walkerja je, da pomanjkanje spanja močno vpliva na naše fizično zdravje. Spanje je ključno za pravilno delovanje imunskega sistema, saj med spanjem naše telo proizvaja citokine, beljakovine, ki pomagajo pri boju proti vnetjem, okužbam in stresu. Ljudje, ki premalo spijo, so bolj dovzetni za bolezni, kot so prehlad in gripa, ter imajo večje tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ter rak.

Poleg tega spanje vpliva na presnovo in telesno težo. Pomanjkanje spanja lahko vodi do hormonskih neravnovesij, ki povečajo apetit in željo po nezdravi hrani, kar posledično vodi do povečanja telesne teže in debelosti. Walkerjevi izsledki so pokazali, da ljudje, ki spijo manj kot sedem ur na noč, pogosteje pridobivajo na teži in imajo večje tveganje za debelost.

Vpliv spanja na možganske funkcije

Walker ugotavlja, da spanje igra ključno vlogo pri kognitivnih funkcijah, kot so učenje, spomin in reševanje problemov. Med spanjem, še posebej v fazi REM (rapid eye movement), možgani konsolidirajo spomine, utrjujejo informacije, ki smo jih pridobili čez dan, in odstranjujejo nepotrebne podatke. To je ključnega pomena za učenje in pomnjenje novih informacij.

Pomanjkanje spanja negativno vpliva na pozornost, koncentracijo in sposobnost reševanja problemov. Študije so pokazale, da ljudje, ki ne dobijo dovolj spanja, naredijo več napak in imajo slabše rezultate na testih, ki zahtevajo miselno naprezanje. Walkerjevi izsledki so tudi pokazali, da kronično pomanjkanje spanja povečuje tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Spanje in duševno zdravje

Spanje ima pomembno vlogo pri uravnavanju čustev in duševnega zdravja. Med spanjem možgani obdelujejo čustvene izkušnje, kar pomaga pri obvladovanju stresa in anksioznosti. Pomanjkanje spanja je povezano s povečanjem simptomov depresije, anksioznosti in drugih duševnih motenj.

Walkerjevi raziskave so pokazale, da spanje deluje kot "čustveni termostat", ki pomaga uravnavati našo čustveno stabilnost. Ljudje, ki so kronično prikrajšani za spanje, imajo večje nihanje razpoloženja, so bolj razdražljivi in imajo večje težave pri obvladovanju stresnih situacij.

Praktični nasveti za boljše spanje

Na podlagi svojih raziskav Walker priporoča več strategij za izboljšanje kakovosti spanja. Prvič, pomembno je, da imamo redni urnik spanja, kar pomeni, da gremo spat in se zbujamo ob istem času vsak dan, tudi ob vikendih. Drugič, svetuje, da se izogibamo kofeinu in alkoholu pred spanjem, saj oba negativno vplivata na kakovost spanja. Tretjič, priporoča, da ustvarimo sproščujoče okolje za spanje, kar vključuje temo, tišino in udobno temperaturo v spalnici.

Pomembno je tudi omejevanje izpostavljenosti modri svetlobi iz elektronskih naprav pred spanjem, saj ta zavira proizvodnjo melatonina, hormona, ki uravnava spanje. Predlaga, da pred spanjem preživimo čas ob dejavnostih, ki nas sproščajo, kot so branje knjig, meditacija ali topla kopel.

 

Spletno naročanje in vprašanja

Za vsa vprašanja in naročanje smo na voljo po telefonu 041 347 444, po e-pošti info@ultralab.si ali enostavno izpolnite spodnji obrazec.

Ambulanta je samoplačniška - z napotnico lahko pridete, če imate z zavarovalnico Generali sklenjeno zavarovanje specialisti ali Paket Športnik.

Vnesite vaše Ime
Vnesite datum rojstva
Vnesite veljaven e-poštni naslov
Vnesite vaš naslov
Vnesite vašo kontaktno številko
Vnesite vaše sporočilo

Obrazec je namenjen zgolj naročilu na pregled ter določitvi termina, zato prosimo, da v polje, namenjeno za sporočilo ne vpisujete podatkov o zdravstvenih težavah oz. preteklih diagnozah. V primeru, da se na vaše naročilo ne odzovemo v roku treh delovnih dni od trenutka posredovanja sporočila, prosimo, da za prost termin uporabite kontaktno telefonsko številko oz. e-poštni naslov.

70796

Vnesite naključno številko