Samoplačniški ultrazvok v Ljubljani | Ultralab logo Meni

Telesna vadba v zrelih letih

8.7.2024

Telovadba v zrelih letih

Gibanje je pomembno v vseh življenjskih obdobjih.

Vaje za zrela leta

Gibanje je temeljna človeška dejavnost, ki ima širok spekter pozitivnih učinkov na naše telo in um. Pomembno je za ljudi vseh starosti in v vseh življenjskih obdobjih. Od otroštva do starosti, redna telesna aktivnost prispeva k fizičnemu zdravju, duševnemu blagostanju in splošni kakovosti življenja.

Gibanje ima v starosti še posebej ključno vlogo pri ohranjanju zdravja, neodvisnosti in kakovosti življenja. Starost prinaša številne fizične, kognitivne in psihosocialne izzive, ki jih lahko redna telesna aktivnost bistveno ublaži. V nadaljevanju bomo raziskali različne vidike pomembnosti gibanja v starosti ter načine, kako lahko telesna aktivnost prispeva k boljšemu življenju starejših ljudi.

Fizične koristi gibanja

V starosti je ohranjanje telesne kondicije ključnega pomena za preprečevanje številnih zdravstvenih težav. Redna telesna aktivnost pomaga ohranjati mišično maso, moč in gibljivost, kar je bistveno za vsakodnevne aktivnosti, kot so hoja, vstajanje s stola, nošenje predmetov in druge osnovne življenjske funkcije. Pomanjkanje gibanja vodi v zmanjšanje mišične mase in moči, kar lahko privede do težav pri gibanju in povečane odvisnosti od pomoči drugih.

Poleg tega gibanje prispeva k ohranjanju zdrave telesne teže in zmanjšuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes in osteoporoza. Telesna aktivnost izboljšuje cirkulacijo in krepi srčno mišico, kar pripomore k boljšemu delovanju srčno-žilnega sistema. Prav tako redna vadba pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in izboljšuje občutljivost na insulin, kar je še posebej pomembno za preprečevanje in obvladovanje diabetesa tipa 2.

Ena od največjih groženj starejšim je padec, ki lahko povzroči resne poškodbe, kot so zlomi kolka, zapestja in drugih kosti. Redna telesna aktivnost, zlasti vadbe za ravnotežje in moč, bistveno zmanjšuje tveganje za padce in s tem povezane poškodbe. S tem starejšim omogoča večjo varnost in neodvisnost pri vsakodnevnih opravilih.

Kognitivne koristi gibanja

Gibanje ima tudi pomembne učinke na kognitivno zdravje. Raziskave kažejo, da redna telesna aktivnost spodbuja nevrogenezo (nastajanje novih nevronov) in sinaptično plastičnost (sposobnost možganov, da se prilagajajo in ustvarjajo nove povezave). To vodi k izboljšani kognitivni funkciji, vključno z boljšim spominom, večjo koncentracijo in boljšimi sposobnostmi reševanja problemov.

Ena od največjih koristi gibanja za možgane je zmanjšanje tveganja za razvoj nevrodegenerativnih bolezni. Redna telesna aktivnost spodbuja prekrvavitev možganov, kar prispeva k ohranjanju zdrave možganske strukture in funkcije. Poleg tega vadba povečuje raven nevrotrofičnih dejavnikov, kot je možganski nevrotrofični faktor (BDNF), ki igrajo ključno vlogo pri preživetju in rasti nevronov.

Psihosocialne koristi gibanja

Poleg fizičnih in kognitivnih koristi gibanje pozitivno vpliva tudi na psihosocialno zdravje starejših. Redna telesna aktivnost zmanjšuje simptome depresije in tesnobe, izboljšuje razpoloženje in povečuje občutek zadovoljstva in življenjske energije. Vadba spodbuja sproščanje endorfinov, ki delujejo kot naravni blažilci bolečine in izboljšujejo razpoloženje.

Gibanje lahko starejšim ljudem pomaga tudi pri obvladovanju stresa in izboljšanju kakovosti spanja. Fizična aktivnost pomaga zmanjšati raven stresnih hormonov, kot je kortizol, in povečuje raven hormonov dobrega počutja. Poleg tega vadba izboljšuje kakovost spanja, kar je pogosto težava pri starejših ljudeh, in prispeva k boljši regeneraciji telesa in uma.

Socialna komponenta gibanja je prav tako pomembna. Vadba v skupinah, sodelovanje v športnih aktivnostih ali preprosto hoja s prijatelji omogoča socialne interakcije, ki so ključne za duševno zdravje in dobro počutje starejših. Socialna povezanost zmanjšuje občutek osamljenosti in izolacije, ki sta pogosta pri starejših ljudeh, in spodbuja občutek pripadnosti in podpore.

Primerna telovadba za starejše

Za starejše je pomembno, da izberejo vrste telesne aktivnosti, ki so primerne za njihovo telesno pripravljenost in zdravstveno stanje. Nekatere od najbolj priporočljivih dejavnosti vključujejo:

Hoja: Preprosta in dostopna oblika vadbe, ki jo lahko prilagodimo svojim zmožnostim. Redna hoja izboljšuje kardiovaskularno zdravje, krepi mišice in izboljšuje ravnotežje.

Plavanje: Vadba v vodi je odlična za sklepe in mišice, saj zmanjšuje obremenitev sklepov in omogoča celovito vadbo telesa.

Joga in tai chi: Te oblike vadbe spodbujajo gibljivost, ravnotežje in umirjenost ter so odlične za duševno zdravje.

Vadbe za moč: Dvigovanje uteži ali uporaba elastik pomaga ohranjati mišično maso in moč, kar je ključno za vsakodnevne aktivnosti.

Skupinske vadbe: Vadba v skupinah spodbuja socialne interakcije in ponuja podporo ter motivacijo.

Za starejše so zelo primerne vaje, ki jih vodi Špela Jakša. Zelo uporabne so tudi, če se želimo razgibati na stolu v pisarni.

 

Spletno naročanje in vprašanja

Za vsa vprašanja in naročanje smo na voljo po telefonu 041 347 444, po e-pošti info@ultralab.si ali enostavno izpolnite spodnji obrazec.

Ambulanta je samoplačniška - z napotnico lahko pridete, če imate z zavarovalnico Generali sklenjeno zavarovanje specialisti ali Paket Športnik.

Vnesite vaše Ime
Vnesite datum rojstva
Vnesite veljaven e-poštni naslov
Vnesite vaš naslov
Vnesite vašo kontaktno številko
Vnesite vaše sporočilo

Obrazec je namenjen zgolj naročilu na pregled ter določitvi termina, zato prosimo, da v polje, namenjeno za sporočilo ne vpisujete podatkov o zdravstvenih težavah oz. preteklih diagnozah. V primeru, da se na vaše naročilo ne odzovemo v roku treh delovnih dni od trenutka posredovanja sporočila, prosimo, da za prost termin uporabite kontaktno telefonsko številko oz. e-poštni naslov.

12986

Vnesite naključno številko